Het bruidsmeisje. Kirigime Guesthouse is dé plaats om te trouwen. |
We huren een huis van Bernard Turyasigura, in Kabale bekend als de eigenaar van Manhattan Hotel en Kirigime Guesthouse. Dat zijn unieke zaken waar traditie gekoppeld wordt aan zakeninstinct. Je merkt pas hoe het allemaal in elkaar zit als je er een tijd verblijft, alle hoeken en kanten van de business bekijkt en geen haast hebt. Aan de doorsnee toerist gaat dit allemaal voorbij.
Ons huurhuis. Vrij goed afgeschermd. |
Ons huis ligt in de wijk Kirigime. Het grenst aan Kirigime Guesthouse en profiteert mee van de bewaking, gewapend en ongewapend, van het guesthouse. Dat biedt een zekere veiligheid en ook bescherming tegen diefstal. Niet onbelangrijk in een land waar in één kalenderjaar 1 op 2 inwoners iets/of heel wat kwijt speelt door diefstal.
We profiteren ook van de generator van het guesthouse en dat betekent dat we ‘s avonds tussen zes en middernacht nooit zonder stroom zitten. Een zegening in een stadje waar stroomonderbrekingen schering en inslag zijn.
We huren op naam van Marcey en van mij en betalen elk een deel van de huur. We betalen vooruit voor een jaar of een half jaar. Af en toe komt er iemand logeren, maar niet zo vaak.
Het huis is rustig want het ligt aan de achterkant van het guesthouse. Langs een grote poort kom je op de binnenkoer waar zich ook de traditionele keuken bevindt.
Traditioneel koken in buitenkeuken |
Er komt slechts één deur uit op de binnenkoer en wanneer je die open doet sta je meteen in de living. Daar eten we en hebben we een bureau en ook nog een modern kookhoekje (op electriciteit).
Modern koken |
Links ga je naar de grote slaapkamer (“giraffe”), rechts naar de badkamer (douche en toilet) en twee extra kamers (“zebra 1 en 2”).
Huisgemaakt passion juice |
In Kirigime eten we ‘s morgens en ‘s avonds. Overdag eten we in PROUD Village.
Ontbijt met local eggs en toasted bread |
Voor het ontbijt is de afwisseling beperkt. Als je in Kabale bent moet je zeker passion juice proberen. En voor mij ‘s morgens graag ‘local eggs’ met ‘toasted bread’. Of een lekker zoete banaan met een sneetje brood.
De bekendste chapati man van Kirigime |
Geen tijd om ontbijt klaar te maken? Stop dan onderweg naar je werk even bij de chapati man.
Avondmaal met de onvermijdelijke "chips" |
‘s Avonds koken we -als ik er ben- vrij westers. Kip, vis en pasta staan het meest op het menu. Natuurlijk ook frieten want ‘Irish potatoes’ zijn de specialiteit van Kabale. In Kekubo -waar ons project voor kinderen met een verstandelijke beperking is- kan je ‘s avonds op straat frieten kopen die gebakken worden in een soort wok. Meestal worden ze geserveerd met een bord witte kool -salade. Wij maken dikwijls een combinatie van groenten die we vers kopen op de markt, b.v. bloemkool, prinsessenbonen en wortelen. Lokale paddestoelen en boterzachte avocado’s zijn om van te smullen. Ik doe heel graag boodschappen op de lokale markt; het is honderd en één keer plezanter dan in een Belgisch warenhuis!
De spaaargroep helpt bij grotere aankopen |
We eindigen met de zitmeubelen die Marcey heeft gekocht met het geld van haar spaargroep. Het principe is simpel: elk lid legt tijdens een vooraf afgesproken periode maandelijks een afgesproken bedrag in de pot; elk lid ontvangt één keer tijdens de cyclus de pot (of 2 leden elk de helft van de pot). Je helpt elkaar sparen; vroeg of laat krijg je een groot bedrag in handen waardoor je een grotere aankoop kan doen.
Ik heb nogal uitgebreid verteld over de plaats waar Marcey, Beau en de kinderoppas wonen en ikzelf wanneer ik in Oeganda ben. Daarover doen heel wat wilde geruchten de ronde. Vandaar.